Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών και στην Αρχαία Αγορά

Την Δευτέρα 1η Απριλίου, η Β’ τάξη του Γυμνασίου μας με συνοδούς τις καθηγήτριες Λουράντου Σ., Πάλμου Μ., Παλαιοκρασσά Α., Κοντού Μ. και τους καθηγητές Δρούζα Δ. και Μαραγκουδάκη Π. επισκέφτηκε την έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ στο κτήριο της οδού Αποστόλου Παύλου 37, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και εναλλάξ πήγε η μια ομάδα στο Μουσείο και η άλλη στην Αγορά. Οι υπεύθυνοι καθηγητές φρόντισαν να μας ενημερώσουν για κάθε αξιοθέατο. Οι μαθητές έφυγαν τελικά με πολύ καλές εντυπώσεις, αφού όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη! Σύμμαχός μας ήταν και ο καιρός…


Λίγα λόγια γι’ αυτά που είδαμε:
Η πρώτη ομάδα που αντιστοιχούσε στα τμήματα Β1 και Β3 επισκέφθηκε πρώτα την Αρχαία Αγορά και η δεύτερη με τα τμήματα Β2 και Β4 ξεναγήθηκε αρχικά στο Μουσείο Ηρακλειδών.
Στην Αρχαία Αγορά είδαμε το Ηφαίστειον (Θησείο), το οποίο μας εντυπωσίασε, αφού τόσα πολλά χρόνια έχει διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση. Μάθαμε ότι η λαϊκή ονομασία ''Θησείο'' για το ναό προέκυψε από τις σκηνές στις μετόπες, στη βόρεια και στη νότια πλευρά, όπου εικονίζονται άθλοι του Θησέα. Μετά πήγαμε στη Θόλο, είδαμε το βωμό των 12 θεών, τη Νότια Στοά, το Νομισματοκοπείο, τη Στοά του Ελευθερίου Διός καθώς και πολλά ακόμη διοικητικά και θρησκευτικά κτήρια της Αρχαίας εποχής. Με τη βοήθεια ενός χάρτη με αναπαράσταση των οικοδομημάτων της Αγοράς και Φύλλου Εργασίας, παίξαμε ένα παιχνίδι με στόχο να εντοπίσουμε στο χαρτί τα οικοδομήματα της Αγοράς και να αναζητήσουμε στο χώρο μια αρχαία επιγραφή που σηματοδοτούσε τα όριά της. Τέλος, είδαμε από κοντά τη Στοά του Αττάλου (159-138 π.Χ.), αποκατεστημένη στην αρχική της μορφή, που στεγάζει σήμερα το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών ξεναγηθήκαμε στην έκθεση «Από το μύθο στην Ιστορία», μάθαμε πολλά στοιχεία για την πολεμική τέχνη στην Αρχαία και Ελληνιστική εποχή, είδαμε όπλα, τρόπους κωδικοποίησης και μεταφοράς μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και την ασπίδα του Αχιλλέα, όπως και κάποιες ιδιαίτερες στολές που φορούσαν κάποιοι πολεμιστές, κυρίως για να εκφοβίσουν τους εχθρούς.
Ιδιαίτερη εντύπωση μάς έκανε η Τριήρης Ολυμπιάς, που ήταν στημένη και οι νεώσοικοι του αρχαίου Πειραιά στα λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας, που λειτουργούσαν ως χώροι φύλαξης και συντήρησης των πλοίων το χειμώνα, καθώς και τα σκευοφυλάκια, όπου φυλάσσονταν, η αρματωσιά του πλοίου (κατάρτια, πανιά, σχοινιά, κουπιά).  



Λυρής Παναγιώτης, Μακρής Παντελής (Β3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου