Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Mέσι ή Ρονάλντο;


Τα τελευταία χρόνια γεννήθηκε ένα μέγαλο δίλημμα στην ιστορία του αθλητισμού: Μέσι ή Ρονάλντο ;  Κάποιοι προτιμούν το Μέσι  για τους δικούς  τους  λόγους  και κάποιοι  άλλοι  τον Ρονάλντο  για κάποιους διαφορετικούς λόγους. Σε αυτό το άρθρο, όμως,  θα δείξουμε  μέσα από τα  βιογραφικά στοιχεία και τα επιτεύγματα των  δύο  παικτών, ότι και οι δύο είναι πολύ σημαντικοί, ξεπέρασαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν μικροί και επηρέασαν την πορεία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Ο Κριστιάνο Ρονάλντo ντος Σάντος Αβέιρο (5 Φεβρουαρίου 1985) είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται για τη Γιουβέντους και για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.
Έχει στην κατοχή του πέντε Χρυσές Μπάλες, περισσότερες από κάθε άλλον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή και είναι ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης στην ιστορία που κέρδισε τέσσερα Χρυσά Παπούτσια. Ακόμη, έχει κερδίσει 25 τρόπαια στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων πέντε τίτλων πρωταθλήματος, πέντε τίτλων Τσάμπιονς Λίγκ και ενός Γιούρο. Κατέχει τα ρεκόρ για τα περισσότερα επίσημα γκολ που σημειώθηκαν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (395), στο Τσάμπιονς  Λίγκ (120), Γιούρο (9) και στο Μουντιάλ (7) όπως και τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν σε μια σεζόν Τσάμπιονς Λίγκ (17).  Έχει σκοράρει πάνω από 650 γκολ έως τώρα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρα, αρχικά διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά στην ηλικία των 15 ετών. Δεν θα ήταν σε θέση να συνεχίσει το ποδόσφαιρο αν δεν βρισκόταν λύση. Είχε διαγνωσθεί με ταχυκαρδία ή αλλιώς αγωνιστική καρδιά, δηλαδή η καρδιά του χτύπαγε πολύ γρήγορα γεγονός που αν συνδυαζόταν με επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Τελικά, υποβλήθηκε σε επέμβαση λέιζερ για να καυτηριάσει την περιοχή που είχε πρόβλημα και ευτυχώς για όλους στο ποδόσφαιρο η λύση ήταν μόνιμη χωρίς ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης να αντιμετωπίζει ξανά πρόβλημα από τότε. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πριν υπογράψει με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην ηλικία των 18 ετών το 2003. Έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με την ομάδα του Μάντσεστερ, αναδεικνύοντας το ταλέντο και την ποιότητά του, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τρεις διαδοχικές Πρέμιερ Λιγκ, έναν τίτλο Τσάμπιονς Λίγκ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Στην Ισπανία, ο Ρονάλντο έχει κερδίσει 14 τρόπαια, μεταξύ των οποίων δύο τίτλους της Λα Λίγκα, τέσσερις τίτλους του Τσάμπιονς Λίγκ, δύο ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ και τρεις παγκόσμιες διοργανώσεις της Φίφα Κλάμπ. Ο Κριστιάνο, ακόμη, κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα Χατ τρικ στην ιστορία της Λα Λίγκα (34). Είναι, επιπλέον, ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει πάνω από 30 γκολ σε έξι διαδοχικές σεζόν στην Λα Λίγκα. Το 2014, ο Ρονάλντο, έγινε ο ταχύτερος παίκτης στην ιστορία που έφτασε τα 200 γκολ, σε μόλις 178 αγώνες. Το 2015, έγινε ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου. Το 2016, ο Πορτογάλος, κέρδισε την τέταρτη χρυσή μπάλα με ρεκόρ ψηφοφορίας και με την σφράγιση του 11ου Τσάμπιονς Λίγκ.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Ρονάλντο ονομάστηκε ο κορυφαίος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών το 2015, από την πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ο Κριστιάνο έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική το 2003, όταν ήταν 18 ετών. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Πορτογαλίας, αλλά και πρώτος σε διεθνείς συμμετοχές, πάνω από 140, και συμμετοχές σε 7 τουρνουά.
Η Καριέρα του Κρίστιανο Ρονάλντο:
Οι Αγώνες  όλη της καριέρας  του: 881 (Ευρωπαϊκοί  Αγώνες:151)
Ασίστ :202 (ΕυρωπαϊκοίΑγώνες:38)
Γκολ:619 (Ευρωπαϊκοί  Αγώνες:114)



ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
Ο Λιονέλ  Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι (ισπανικά: LionelAndrésMessi Cuccittini), γνωστός και ως Λίο Μέσι, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987, είναι Αργεντινός διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής. Γνωστός με το ψευδώνυμο «LaPulga» λόγω της εκρηκτικότητας και του ύψους του, και έχοντας λάβει αρκετές βραβεύσεις, θεωρείται ο πέμπτος καλύτερος παίκτης του 2018 με βάση τις βαθμολογίες του FIFA Ballond'Or 2018. Ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και δεύτερος καλύτερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση στην οποία έχει τερματίσει ως πρώτος σκόρερ σε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. Είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα και ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους, έχοντας προσπεράσει τους Γκερντ Μίλερ και Πελέ σύμφωνα με το Guinness World Records.
Ο Λιονέλ Μέσι αγωνιζόταν με την Νιούελς Ολντ Μπόις στην Αργεντινή, προτού μετακομίσει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 13 ετών. Μεταξύ των αρκετών τίτλων που έχει κατακτήσει, περιλαμβάνονται τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, εφτά Πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο U-20. Είναι, έτσι, ο αλλοδαπός ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (25 τίτλοι τον Αύγουστο 2015).
Η καριέρα του είχε πολλές διακυμάνσεις λόγω σημαντικών προβλημάτων υγείας, τα οποία όμως λύθηκαν με την άφιξή του στην Ισπανία. Όταν ήταν 11 χρόνων, μετά βίας έφτανε σε ύψος το 1,45 cm. Αν και το ταλέντο του Λιονέλ Μέσι στο ποδόσφαιρο ήταν αναμφισβήτητο, το μέλλον του στο άθλημα δεν ήταν βέβαιο. Αιτία, το ιατρικό πρόβλημα με την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης που αντιμετώπιζε. Η λύση για τον Μέσι ήταν η θεραπεία με ενέσεις αυξητικής ορμόνης, η οποία όμως κόστιζε ακριβά. Χωρίς αυτή, στην καλύτερη περίπτωση, το ύψος του θα έφτανε το 1,50 cm. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μάνα του καθαρίστρια. Δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα σχεδόν χίλια ευρώ τον μήνα, για τις ενέσεις λεβοθυροξίνης του Λίο. Άλλωστε, είχαν άλλα δύο παιδιά να μεγαλώσουν. Για την απόκτησή του, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές ομάδες της Αργεντινής. Παρά την κακή σωματική ανάπτυξη, ο μικρός Μέσι εντυπωσίασε τον αγωνιστικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρέσακ. Όταν τον είδε να παίζει, ήταν σίγουρος για το τι θα μπορούσε να προσφέρει στους Καταλανούς. Αν και γνώριζε για το πρόβλημα με την υγεία και τη θεραπεία που απαιτούνταν, θεώρησε ότι το κόστος για ένα τέτοιο νέο παίκτη ήταν μικρό. Έτσι, ζήτησε από τον Μέσι να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη για να προπονείται στη Μασία, τη διάσημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα....
Χάρη στις επιδόσεις του, ο Μέσι αναδείχτηκε πρώτος καλύτερος παίκτης της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα από το περιοδικό World Soccer και πρώτος καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία 20 χρόνια από την UEFA. Έχοντας λάβει 5 φορές τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς στον κόσμο από τη FIFA (συνεχόμενες 2009 με 2012 και το 2015), άλλες 2 του καλύτερου παίκτη για την Ευρώπη της UEFA (2009 και 2015), από μία δε του πολυτιμότερου σε Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλίας 2014) και Κόπα Αμέρικα (Χιλής 2015), ο Μέσι είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ατομικές διακρίσεις στην ιστορία του αθλήματος. Πριν την απονομή του βραβείου της FIFA για το 2015, ο επίσης κάτοχός του το 2008 και τα ενδιάμεσα 2013, 2014 Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να διαθέτει την ικανότητα του Αργεντίνου με το αριστερό πόδι, παρότι ο ίδιος στο παιχνίδι του χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και τα δύο πόδια.
Η Καριέρα του Λιονέλ Μέσι
Αγώνες στην Καριέρα του:727
Ασίστ:236 (Ευρωπαϊκοί Αγώνες:27)
Γκολ:585(Ευρωπαϊκοί  Αγώνες:97)

Πηγές:

Δημήτρης Δράκος (Β1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου