Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΜΥΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Την Παρασκευή 10 Μαΐου η Β΄ Γυμνασίου πραγματοποίσε μια μονοήμερη εκδρομή στην ανατολική Πελοπόννησο, στο νομό Αργολίδας. Ξεκινήσαμε περίπου στις 8:00 π.μ. και φτάσαμε στις Μυκήνες που ήταν ο πρώτος προορισμός μας περίπου στις 10:30 π.μ. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται σε ένα λόφο της αργολικής πεδιάδας και αποτελείται από τα κατάλοιπα της μυκηναϊκής ακρόπολης. Αν και όλα εκεί είναι γκρεμισμένα, ωστόσο φαίνονται οι βάσεις των σπιτιών, των ιερών, των εργαστηρίων και κυρίως του ανακτόρου. Μας εντυπωσίασαν τα κυκλώπεια τείχη, η επιβλητική «Πύλη των Λεόντων», καθώς και μια μυστική στοά στη βόρεια πλευρά μέσα στα τείχη που κατέληγε σε μια πηγή νερού και έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους να έχουν άφθονο νερό σε περίπτωση πολιορκίας.

Αφού είδαμε και τα ευρήματα των λακκοειδών τάφων στο μουσείο Μυκηνών, στη συνεχεία κατευθυνθήκαμε προς τον θολωτό τάφο του Αγαμέμνονα (αλλιώς «θησαυρό του Ατρέα»). Μάθαμε ότι ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους λεηλατημένος χωρίς κτερίσματα και πριν τον εντοπίσει η Αρχαιολογική υπηρεσία βοσκοί της περιοχής τον είχαν μετατρέψει σε στάβλο. Μπήκαμε στο εσωτερικό του και παρατηρήσαμε την κατασκευή του. Εδώ εντυπωσιαστήκαμε από τον πολύ κόσμο που τον επισκέπτεται, Έλληνες και ξένους, καθώς και από τις νυχτερίδες που είχαν φωλιάσει στον δεύτερο θάλαμο του. Μας ενόχλησε η δυσοσμία που αναδυόταν λόγω της υγρασίας του κλειστού χώρου.
 Στην συνέχεια πήγαμε και είδαμε το αρχαίο θέατρο της  Επιδαύρου και τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία αυτού του χώρου που αποτελούσε τόπο ίασης ασθενών κατά την αρχαιότητα και ήταν αφιερωμένος στο θεό Ασκληπιό. Αυτό που μας εντυπωσίασε, λοιπόν, ήταν ότι το θέατρο δεν αποτελούσε τόσο κέντρο ψυχαγωγίας της εποχής αλλά μέσο θεραπείας των ασθενών του Ασκληπιού. 


Στο τέλος πήγαμε στο λιμάνι της αρχαίας Επιδαύρου και εκεί μας άφησαν οι συνοδοί μας σε αυτό το καταπληκτικό μέρος ελεύθερους για φαγητό και ξεκούραση. Σουβλάκια, σνακ, παγωτά και αναψυκτικά μας χόρτασαν, μας δρόσισαν και μας γλύκαναν. Αφού κάναμε μια πολύ ωραία τελευταία βόλτα στη γραφική παράλια, αποχωρήσαμε από το λιμάνι της Επιδαύρου στις 5:00 μ.μ. και γυρίσαμε στον Πειραιά με τα δύο τουριστικά λεωφορεία.
Προς το τέλος της διαδρομής ήμασταν όλοι στενοχωρημένοι που τελείωνε αυτή η πολύ ωραία εκδρομή. Συνειδητοποιήσαμε ότι οι ωραίες στιγμές κρατάνε πάντα λίγο και ότι θα θέλαμε να ξαναπάμε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο, όποτε μας ξαναδοθεί η ευκαιρία. 



Κωνσταντίνος Συκιωτάκης -  Δημήτρης Στριφτός (Β4) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου